På cykel från Helsingborg till Holland 2006.
Bilder från dag 8.
Från Helsingborg till Holland på cykel 2006, dag 8, bild 1 (13).
Från Helsingborg till Holland på cykel 2006, dag 8, bild 2 (13).
Från Helsingborg till Holland på cykel 2006, dag 8, bild 3 (13).
Från Helsingborg till Holland på cykel 2006, dag 8, bild 4 (13).
Från Helsingborg till Holland på cykel 2006, dag 8, bild 5 (13).
Från Helsingborg till Holland på cykel 2006, dag 8, bild 6 (13).
Från Helsingborg till Holland på cykel 2006, dag 8, bild 7 (13).
Från Helsingborg till Holland på cykel 2006, dag 8, bild 8 (13).
Från Helsingborg till Holland på cykel 2006, dag 8, bild 9 (13).
Från Helsingborg till Holland på cykel 2006, dag 8, bild 10 (13).
Från Helsingborg till Holland på cykel 2006, dag 8, bild 11 (13).
Från Helsingborg till Holland på cykel 2006, dag 8, bild 12 (13).
Från Helsingborg till Holland på cykel 2006, dag 8, bild 13 (13).
Dagen efter festen med de gamla kollegerna åkte mitt värdpar och jag till Alkmaar där det var marknad.
En kanal i Alkmaar.
La Trappe, en holländsk s.k. trappistöl. Trappistöl är öl bryggt av trappistmunkar i Belgien och Nederländerna. Trappistöl är inte en egen kategori av öl, utan betyder bara att de bryggts inom ett kloster av munkar tillhörande trappistorden. Ölen är överjästa, mycket smakrika och har en alkoholhalt mellan 6 och upp till drygt 11 volymprocent. Kännetecknande är den stora mängden malt av både korn och vete som gör att ölen får en hög stamvörtstyrka och stor fyllighet. Den höga stamvörtstyrkan ger tillsammans med alkoholen en generös maltighet och sötma.
Väderkvarnen i Alkmaar.
Allt var positivt i Alkmaar utom möjligtvis musiken från positivet vilken var lite enformig.
En mycket speciell bro som även fungerar som torg.
Det var inte utan att jag kände en viss trötthet från föregående kvälls fest och fick ta en liten paus medan mitt värdpar besökte en inredningsaffär.
Det gamla vågtornet i Alkmaar, stället där man väger de ostar som säljs vid den ostmarknad som avhålles en gång i veckan på torget framför tornet.
En gammal bro i centrala Alkmaar.
En vacker gammal husgavel, en av många.
Bron med torget ovanpå en gång till.
Dags för en ny öl, en Duvel. Duvel är ett belgiskt överjäst gyllenfärgat öl av aletyp, 8,5 % vol alkohol. Smaken är ganska fylligt, den har fin syrlighet och markerad beska. Duvel är resultatet av den belgiske bryggaren Albert Moortgats försök 1918 med att brygga belgisk öl med en jästsort han kommit över under en resa i Skottland. Vid en provsmakning beskrevs resultat som en riktig djävul (nederländska: duivel eller dialektalt duvel). Sedan 1923 marknadsförs ölen under just namnet Duvel. Det uttalas med långt u som i hus i första stavelsen och obetonat e som i bonde i andra stavelsen.
Och så, innan vi åkte tillbaka till Heerhugowaard, han vi även med en Blanch de Bruwelles, en belgisk witbier. Ganska god med en fruktig, kryddig doft och en lätt, frisk, fruktig, kryddig smak med liten beska och inslag av citrus och vete. Dock har den en del jästfällning vilket jag inte är så jätte förtjust i.
|
Från Helsingborg till Holland på cykel 2006, dag 8, bild 1 (13).
Dagen efter festen med de gamla kollegerna åkte mitt värdpar och jag till Alkmaar där det var marknad.
Tillbaka till:
På cykel från Helsingborg till
Holland 2006